Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni
Rozgrzewający, esencjonalny bulion i sycące, delikatnie naleśniki. Flädlesuppe to w tłumaczeniu z niemieckiego po prostu zupa naleśnikowa. W niektórych rejonach można spotkać się również z nazwą Eierkuchensuppe, czyli zupa z ciastem jajecznym. W Austrii z kolei jest znana jako Frittatensuppe. Danie prawdopodobnie powstało z potrzeby wykorzystania „zbędnych” naleśników, po to, aby nie marnować tych nieudanych, czy w sytuacji, kiedy zrobiło się ich za dużo. Bo to właśnie naleśniki są tu najważniejszym dodatkiem stanowiącym o charakterze i wyjątkowości zupy.
Jak robi się zupę naleśnikową?
Tradycyjna zupa naleśnikowa jest robiona z wykorzystaniem aromatycznego bulionu wołowego. Ale możesz przygotować również własną wersję, wykorzystując inne buliony: np. drobiowy lub warzywny. W tym drugim przypadku można przygotować także wersję wegańską, jeśli zrobisz naleśniki bez jajek. Zupa naleśnikowa to świetny sposób na niebanalne podanie rosołu. Można patent z naleśnikami, zamiast makaronu wykorzystać np. na przyjęciach.
Naleśniki do zupy zwykle kroi się w paski (wstążki), można także je ciasno zawinąć i pokroić w plasterki, które będą efektownie wyglądać w bulionie (jak na zdjęciu). Jeśli podajesz taką zupę gościom, można dodatkowo każdy naleśnikowy ślimak przewiązać kawałkiem szczypiorku.
Ważne jest jednak, aby nie gotować naleśników w zupie. Należy je po prostu zalać gorącym wywarem i od razu podawać. Gorącą zupę podaje się posypaną świeżym szczypiorkiem albo posiekaną natką pietruszki.
W Niemczech i Austrii wiele osób zna taką zupę z własnego domu, ale można jej także skosztować w restauracjach serwujących regionalne potrawy, jest bardzo popularna przede wszystkim w Wiedniu czy w południowych regionach Niemiec.
Przepis: Zupa naleśnikowa (Flädlesuppe)
Tradycyjna niemiecka zupa z naleśnikami. To sycące i rozgrzewające danie, dobre na chłodne dni.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr bulionu wołowego
- 4 naleśniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 1 mały por
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie naleśnikówNaleśniki zroluj i pokrój na plasterki.
- Gotowanie zupyWarzywa pokrój drobno i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Podawanie zupyW talerzu ułóż pokrojone naleśniki i zalej gorącą zupą. Posyp natką pietruszki i podawaj od razu.